Top 5 – Jouluruokia, joita suomalaiset syövät vuodesta toiseen

jouluruoka

Jouluruoka luo monessa kodissa joulutunnelman ja niinpä tutut ja turvalliset herkut tuntuvatkin kuuluvan joulupöytään vuodesta toiseen. Mikäli tämän listan lukeminen saa nälän kurnimaan vatsanpohjassa, löytyy apu läheltä. Verkossa on nimittäin tarjolla paljon helppoja ja maukkaita reseptejä, joiden avulla ainakin se kaikkein suosituin jouluruoka valmistuu käden käänteessä.

1. Joulukinkku

Joulukinkku kruunaa joulupöydän ja se kuuluukin olennaisena osana suomalaiseen jouluun. Mikäs sen parempaa kuin odotella uunissa paistuvan kinkun kypsymistä herkullisen tuoksun levitessä keittiöön. Viime vuosina ovat yleistyneet myös erilaiset vegaaniset jouluruoat kuten soijakinkku ja seitankinkku, mutta perinteinen joulukinkku on silti edelleen se ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto.

2. Laatikot

Ei jouluateriaa ilman laatikoita. Laatikoiden tarjonta vaihtelee hieman eri puolilla Suomea, mutta porkkanalaatikko, lanttulaatikko, perunalaatikko ja maksalaatikko liittyvät varmasti useimman suomalaisen joulumuistoihin.

3. Rosolli

Rosollin nimi on peräisin venäjän suola- tai säilöntälientä tarkoittavasta sanasta “rassol”. Perunaa, porkkanaa ja punajuurta sisältävä salaatti ei välttämättä ole lasten suurta herkkua, mutta silti se on monesti mukana myös lapsiperheiden kattauksissa. Toisinaan rosolli tarjoillaan myös punajuurella värjätyn kastikkeen kera.

4. Riisipuuro

Riisipuuron parina joulupöydässä on luumukiisseli tai kuivatuista hedelmistä tehty sekahedelmäkiisseli. Jouluperinteisiin riisipuuro liittyy vahvasti myös mantelin metsästyksen vuoksi. Mantelin löytäjälle povataan hyvää onnea ja vanhan perinteen mukaan jopa häitä.

5. Joulukalat

Suomalaiseen jouluruokailuun kuuluvat niin ikään kalat, joista suosituimpia ovat lipeäkala sekä etenkin graavilohi. Muita tuttuja kaloja joulupöydässä ovat siika ja silli.

Bonus: Hyvä tietää joulukinkusta

Koska joulukinkulla on niin suuri rooli joulupöydässä, soisi jokainen varmasti sen onnistuvan täydellisesti. Niinpä sekä joulukinkun valintaan, sulattamiseen että paistamiseen kannattaa panostaa. Snellmanilla onkin laadittu mukava infopaketti kaikille meille kinkun ystäville ja alla olevasta kuvasta löytyykin paljon joulukinkkuun liittyvää asiaa. Tiesitkö esimerkiksi, että kinkun rasvaa ei saa missään nimessä heittää viemäriin, mutta sen sijaan sen voi lahjoittaa hyvään tarkoitukseen, jossa siitä tehdään dieseliä!

Joulukinkun paistaminen