Top 5 – Asiat joita ei kannata sanoa työhaastattelussa

9516543726_da8162271f_k

Työhaastattelu on jännittävä paikka ja siihen on syytä valmistautua huolellisesti. Yksi työhaastattelun haastavimmista tilanteista on esiintyminen haastattelijalle niin, ettei kysele itsestäänselvyyksiä tai anna itsestään väärää kuvaa puheidensa perusteella. Tässä listattuna 5 asiaa joita ei missään tapauksessa kannata sanoa.

1. “Mitä yrityksenne oikein tekee?”

Tämä asia pitäisi olla jo tiedossasi ennen kuin lähetät hakemuksen työhön. Kysymällä tätä annat vaikutelman, ettet osaa opiskella perusasioita, etkä myöskään ole kiinnostunut kyseisestä yrityksestä työnantajana. Sen sijaan on parempi yrittää selvittää mitkä ovat yrityksen tavoitteet ja mitä sinä voisit tehdä niiden saavuttamiseksi.

2. “Tiedän että olen myöhässä, pahoittelut siitä.”

Haastattelussa annat itsestäsi ensivaikutelman, jonka myöhässä saapuminen pilaa armottomasti. Myöhästyminen kertoo haastattelijalle ettet arvosta hänen aikaansa ja viestii muutenkin välinpitämättömyydestä työtä kohtaan. Saavu siis ajoissa paikalle.

3. “Mun on pakko vastata tähän.”

Älä ikinä vastaa puhelimeen kesken haastattelun. Se on todella epäammattimaista ja epäkohteliasta ja viestii siitä että haastattelu ei ole sinulle kovinkaan tärkeä asia kun et voi keskittyä ainoastaan siihen sovin ajan verran.

4. “No, tarvitsen työpaikan.”

Kukaan työnantaja ei halua olla viimeinen vaihtoehto. Työn tarvitsemisessa ei sinäänsä ole mitään hävettävää, mutta työnhaussa tulisi silti keskittyä siihen että haet työtä joka sinua kiinnostaa. Työnhakijan pitäisi pystyä näyttämään kiinnostuksensa hakemaansa työtä kohtaan, pelkkä työn tarvitseminen ei riitä.

5. “Ei ole mitään kysyttävää.”

Haastattelun lopussa on hyvä aika keskustella vapaammin työpaikasta ja usein haastattelija kysyykin onko hakijalla kysymyksiä. Tässä kohtaa kannattaa ehdottomasti vastata että kysymyksiä on ja tätä tilannetta varten valmistautuminen kannattaa. Annat itsestäsi todella motivoituneen kuvan kun osaat esittää kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi tarkemmin yrityksen toimintaan tai viimeaikaisiin tapahtumiin. Kiinnostuneella hakijalla on aina jotain kysyttävää mahdollisesta tulevasta työpaikastaan.

Mikä on pahinta mitä olet sanonut tai mitä sinulle on sanottu työhaastattelussa? 

Kuvaoikeudet: Alper Çuğun