Top 4 asiaa mitä kannattaa huomioida Cyclocross-pyörän ostossa

Cyclocrossin suosio on kasvanut niin Suomessa kuin maailmalla. Mikä tekee cyclocross-pyöristä ainutlaatuisen ja suositun on sen monipuolisuus, sillä se kulkee maantiellä, pyörätiellä ja soratiellä, sekä myös metsäpolkuja pitkin. Cyclocross-pyörä sopii myös talvipyöräilyyn, sillä siihen voi asentaa talveksi nastarenkaat.  Cyclocross on mainio kuntoiluharrastus ja kunnonkohottaja samalla kun cyclocross-pyörä on monipuolinen pyörä kaikenlaiseen liikkumiseen. Cyclocrossissa voi myöskin kilpailla, ja kilpailujakin on Suomessa tarjolla monipuolisesti. 

Cyclocross-pyöriä on monenlaisia ja kannattaakin huomioda muutama asia oikean cyclocross-pyörän valinnassa. Tässä olen listannut top 4 vinkkiä cyclocross-pyörän ostajalle:

 

1. Valitse oikea rungonkoko ja istuinasema

Pyöränrungon koko on erittäin tärkeä asia joka vaikuttaa ajomukavuuteen, pyörän hallintaan ja käyttöturvallisuuteen. Istuinasema on myös A ja O, kun ostat Cyclocrossin, jotta tuntuisi hyvältä myös 20 minuutin kuluttua pyörällä. Lähtökohta kaikkien runkojen mitoituksessa on pyöräilijän fysiologia. Runkomitoitus rakentuu kasvukäyrästöjen ja väestön keskiarvo-kokojen pohjalle, joiden perusteella on valittu optimaaliset runkokorkeusvaihtoehdot miehille, naisille sekä lapsille. Pyörien koot ilmoitetaan yleensä tuumina, viitaten pyörän renkaiden kokoon, eli 26–28” aikuisille, 24–26” nuorille sekä 12–20” lapsille. Rengaskoon lisäksi katso myös pyörän lisätiedoista jokaisen pyörän rungon korkeus sekä ajajan vähimmäispituus. Näiden mittojen avulla on helppo löytää oikean kokoinen cyclocrosspyörä. Täältä löydät myös lisätietoja miten valita oikea rungonkoko. Tarkista aina myös pyöränvalmistajan kokotaulukot ja tee mitoitus huolellisesti niin varmistat mukavan j turvallisen ajokokemuksen.

2. Valitse varusteet ja osat huolellisesti

Cyclocross-pyörät ovat edullisia ja myös siksi suosittuja. Pyörän käyttöikä on kymmeniä vuosia ja kannattaa kerralla satsata laatuun. Halvinta ei kannata valita jos budjetti kestää, ja jos päivittäin käyttää cyclocrossia, pyörä maksaa taatusti itse itsensä takaisin pidemmällä aikavälillä. Hintahaarukka cyclocrossille on 1500-3000 euroa ja onkin kustannuskysymys mitkä ominaisuudet haluat pyörällesi. Ota selvää osien valmistuksesta ja kysy myyjältä apua tarvittaessa. Hyvät cyclocross-osat ovat optimoituja cyclocrossiin.

Hyvä ja vahva runko tukee kaikkia pyörän osia, myös sinua. Rungolla voi olla erilaisia ominaisuuksia, kuten nopeus, kevyt paino, aerodynamiikka tai mukavuus. Alumiinirunkoiset vähentävät painoa ja jäykkyyttä, mutta löytyy myös hiilikuituvalimisteisia cyclocrosseja. Cyclocrossilla on karkeammat renkaat kuin maatiepyörällä, mikä tekee niistä raskaampia, mutta se ei estä pyörän nopeutta tai komponentteja. Komponentit ovat vaihteet, jarrut, ketjut, laakerit ym. ja niiden tulisi olla kestäviä.

Ei myöskään kannata unohtaa pyörilijän lisävarusteita jotka tekevät pyörilystä mielekkäämpää, kuten esimerkiksi pyöräilypaitaa, pehmustettuja pyöräilyhousuja ja lukkoplkimia. 

 

3. Valitse cyclocross-pyörä levyjarruilla jos et kilpaile

Yksi ominaisuus maastopyörillä on levyjarrut, ja se on otettu vahvasti käyttöön myös cyclocross-pyöriin viime vuosina. Cyclocross-pyöräilijät jotka ovat kerran ajaneet levyjarruvarusteisella cyclocrossilla ovat kertoneet etteivät halua vaihtaa enää takaisin pyörään joissa on vanhat vannejarrut. Cyclocross-pyörä onkin maantie- ja maastopyörän sekoitus ja siksi levyjarrut on osoittautunut sopivan mainiosti cyclocrossiin. Levyjarrun ominaisuuksia ovat suuri jarrutusteho, erinomainen tuntuma, luotettavampi toimivuus märässä sekä hyvä kestävyys. Tärkeä muistaa, että cyclocross-kilpailuissa levyjarrut ovat kiellettyjä, joten jos kilpailet valitse perinteiset V-jarrut. Harrastelijoille ja kuntoilijoille levyjarrut sopivat kuitenkin erinomaisesti. 

4. Käyttötarkoitus

Ennen cyclocrossin ostoa on hyvä miettiä sen tai minkä tahansa pyörän käyttötarkoitusta. Vain siten tiedät mitä haluat pyörältä ja olet varautunut kun myyjä luultavasti kysyy sinulta samaa pyörää valittaessa. Kysy itseltäsi: Mitkä ovat sinun tarpeesi? Miksi haluat ostaa tämän pyörän? Mihin sitä tulisi käyttää? Onko pyöräilyllä tapana vai oletko aloittelija? Kuinka fyysinen kunto, fyysiset huolet ja liikkuvuus ovat?

 

Minkä tahansa cyclocross-pyörän sinä valitset, tulet saamaan mahtavan cyclocross-kokemuksen joka tapauksessa! Onnea pyörän valitsemiseen, et taatusti tule katumaan sitä!

Leave a Reply