TOP 10 – Kysymyksiä maalämmöstä

Mietityttääkö maalämpö? Harkitsetko tätä ekologisempaa ja edullisempaa lämmitysvaihtoehtoa? Alla on käyty läpi yleisimpiä maalämpöön liittyviä kysymyksiä sekä linkkejä sivuille, joista saat lisätietoa maalämpöön liittyen.

1. Ensinnäkin, mitä maalämpö oikein on?

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, joka on lähtöisin auringosta. Se varastoituu maan pintakuoreen, kallioon ja vesistöihin. Maalämpö on varma ja tasainen lämmönlähde ympäri vuoden. Maalämpöjärjestelmä ottaa maaperään varastoituneen aurinkoenergian talteen ja hyödyntää sen talon ja käyttöveden lämmittämiseen.

Lue lisää: Maalämpö

2. Kenelle maalämpö sopii, vai sopiiko se kaikille?

Maalämpö sopii lähes kaikkiin omakotitaloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Jos talossa on esimerkiksi suora sähkölämmitys eli sähköpatterit, ne voidaan vaihtaa vesikiertoisiksi jolloin maalämpöä on mahdollista hyödyntää.

Maalämpö sopii mainiosti esimerkiksi:

  • Uusiin omakotitaloihin, joissa on lattialämmitys
  • Vanhoihin omakotitaloihin, joissa on esimerkiksi öljy-, sähkö- tai puulämmitteinen patterilämmitys
  • Kerros- ja rivitaloihin
  • Isoihin kiinteistöihin 

Lue lisää: Kenelle maalämpö sopii?

3. Kuinka maalämpöön siirtymisessä kannattaa edetä?

Taloyhtiön maalämpöprojekti kannattaa hoitaa seuraavanlaisessa järjestyksessä:

  1. Pyydä tarjous muutamalta luotettavalta maalämpöyritykseltä. Mieluiten sellaisilta, joilla on kokemusta maalämmön toimittamisesta taloyhtiöihin.
  2. Sovi kartoituskäynti. Maalämpötoimittajat tulevat käymään taloyhtiössä ja kartoittavat taloyhtiön nykyisen tilanteen.
  3. Valitse tarjouksista kattavin ja luotettavin toimittaja.
  4. Pyydä maalämpötoimittajaa pitämään tiedoitustilaisuus taloyhtiön asukkaille esimerkiksi yhtiökokouksen yhteydessä. On hyvä että talon asukkaat saavat tiedon suoraan maalämpötoimittajalta.
  5. Tee valintasi ja laadi molempia osapuolia sitova pienurakkasopimus.

4. Maalämmön hinta. Kuinka nopeasti se maksaa itsensä takaisin?

Takaisinmaksuaika riippuu lähinnä öljyn kulutuksesta. Mitä enemmän öljyä palaa, sitä lyhyempi on takaisinmaksuaika. Tämänhetkisillä öljyn hinnoilla maalämpö maksaa itsensä takaisin todella nopeasti. Tavallista on että takaisinmaksu tapahtuu n. 4-6 vuodessa vuodessa. Tämän jälkeen lämmitys on todella edullista.

Taloyhtiöissä maalämmön takaisinmaksuaika riippuu kohteen energiankulutuksesta ja aikaisemmasta lämmitysmuodosta. Öljy- tai sähkölämmityksellä takaisinmaksuaika on yleensä 5-8 vuotta, kaukolämpökohteessa 6-10 vuotta.

Lue lisää: Maalämmön hinta

5. Miksi maalämpö on niin hyvä lämmitysvaihtoehto?

Maalämpö on lämmitysmuotona käyttökustannuksiltaan huomattavasti edullisempi kuin monet muut lämmitysvaihtoehdot. Esimerkiksi suoraan sähkölämmitykseen verrattuna maalämmön lämmityskustannukset ovat siitä vain n. kolmanneksen. Mitä suurempi lämmitysenergian tarve on, sitä enemmän hyötyä maaperään varastoituneesta ilmaisesta energiasta saadaan. Maalämpöjärjestelmä nostaa myös yleensä kiinteistön arvoa.

Vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään yhdistettynä maalämpö sopii hyvin niin uudis- kuin saneerauskohteisiin. Maalämpö on myös ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa energiaa, josta aiheutunut hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin monella muulla lämmitysvaihtoehdolla. Maalämpö on käyttäjälleen huoleton lämmitysmuoto, jota voidaan hyödyntää ympäri vuoden.

Lue lisää: Maalämmön säästöt

Leave a Reply